4 essentiële redenen om nú je elektroskills bij te werken

Het populaire EDUCAM e-bike opleidingstraject is terug. Een absolute must voor fietstechnici, volgens onze deelnemers. We zetten de vier grootste voordelen voor jou op een rij.

  1. Je wint kostbare tijd. Natuurlijk voorzien fietsmerken ook prima trainingen. En heel wat storingen haal je eruit met de diagnosecomputer. Maar soms kan de computer je niet verder helpen, en moet je op goed geluk componenten gaan vervangen. Dat houdt risico’s in, én het neemt makkelijk een paar uur in beslag. Tijd die je liever ergens anders aan zou besteden. ‘Tijdens het traject leer je hoe de elektronica en de CAN-bus precies in elkaar zitten’, zegt Hans Allaert, fietsexpert bij EDUCAM. ‘Je oefent met de nieuwste modellen en leert werken met een multimeter, zodat je zelf kan bepalen waar de storing zit, en snel en gericht kan herstellen.’ Een probleem waar je vroeger een halve dag je hoofd over brak, is zo op een kwartier gefikst.
  2. Je neemt voorsprong op een cruciaal moment. Elektrische fietsen worden steeds complexer. ‘Vandaag is het nog eenvoudig: een frame en één aandrijfsysteem’, zegt Allaert. ‘Maar binnenkort krijgen we fietsen met gecombineerde elektronische systemen: aandrijving, versnellingen en ABS van totaal verschillende merken, die allemaal het snelheidssignaal van dezelfde sensor gebruiken. Als je dan met een storing zit en je kan zelf niet meten, kom je in de problemen.’ Bovendien is de vraag naar elektrische fietsen de laatste jaren zodanig geëxplodeerd, dat de levertijd voor wisselstukken maanden tot zelfs jaren kan bedragen. Efficiënt en gericht kunnen herstellen geeft je een beslissende voorsprong op de concurrentie.
  3. Je breidt je netwerk uit. Vakmensen vinden elkaar in onze opleiding. ‘Fietshandelaars uit Antwerpen delen hun gegevens met collega’s van de kust ’, vertelt Allaert. ‘Want het zijn geen rechtstreekse concurrenten, maar ze kunnen elkaar wel helpen door stock uit te wisselen of een probleem te bespreken.’
  4. Voor wie nu inschrijft is de eerste module gratis. Via het sectorplan corona volg jij of volgt je personeelslid de eerste module, Elektroskills voor fietstechnici, volledig gratis. Wat kan je na deze twee dagen? Je hebt een basiskennis elektriciteit, je kan werken met een multimeter én je kan de bedrading controleren en herstellen. Daarna kan je je skillset uitbreiden met de modules Batterijtechniek en Diagnoseskills niveau 1 en 2. Opgelet: dit aanbod geldt voorlopig maar tot einde 2021.

 

Schrijf je nu in