E-bikesimulatoren voor fietstechnicus van morgen

De bouw van 3 e-bikesimulatoren die scholen kunnen gebruiken in het opleidingstraject van toekomstige fietsenmakers en -herstellers. Dat is kort samengevat het project dat de technische school Don Bosco Hoboken heeft ingediend in het kader van Innovet, een initiatief van de Vlaamse onderwijsoverheid om technische en beroepsopleidingen te stimuleren. Als volwaardige projectpartner gooide EDUCAM al zijn technische knowhow en opleidingsexpertise in de schaal om volop mee te werken aan de vorming van toekomstige fietsenmakers en -herstellers.

De bedoeling is dat scholen in het technisch en beroepsonderwijs vanaf het schooljaar 2023-24 deze pakketten kunnen gebruiken in de opleidingen voor fietstechnicus. EDUCAM heeft ook de lesinhouden en de verschillende oefeningen uitgewerkt waarmee leraren en leerlingen aan de slag kunnen. In juni organiseert EDUCAM train-the-trainersessies voor een 20-tal leerkrachten, zodat zij de simulatoren en het cursusmateriaal komend schooljaar optimaal kunnen gebruiken.

Ondersteuning van de sector in uitdagende tijden

Elke fietshandelaar weet onderhand wel hoe moeilijk het is om gekwalificeerde fietstechnici te vinden. Door het succes van de elektrische fiets zal die vraag alleen maar toenemen. Daar komt nog bij dat de e-biketechnologie razendsnel evolueert. EDUCAM helpt de sector om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Geen wonder dus dat de organisatie zich volop engageerde in dit project.

"Eigenlijk zijn we op twee fronten actief”, zegt Hans Allaert, Technical Training Coordinator bij EDUCAM. “Met ons e-bike opleidingstraject richten we ons tot fietstechnici die vandaag al actief zijn in de sector. Maar met projecten als dit werken we volop mee aan de vorming en opleiding van de fietstechnicus van morgen. Dankzij de simulatoren kunnen leerkrachten en leerlingen werken met de allernieuwste technologie. De leerlingen leren hoe ze metingen kunnen uitvoeren, waardoor ze zelf diagnoses kunnen stellen om die problemen op te lossen. Dat zijn competenties die almaar belangrijker zullen worden want ten slotte wil elke fietshandelaar zijn klanten zo snel en goed mogelijk verder op weg helpen.

Meer weten over het Innovet project ?

Neem contact meer ons op!