Hybride en Elektrische Voertuigen: veiligheidscertificering of diagnose?

Als gevolg van de steile opgang van Elektrische en Hybride Voertuigen heeft Educam, op vraag van de sector,  hiervoor een aantal veiligheidsopleidingen ontwikkeld. Alle medewerkers uit de mobiliteitsbranche, die werken aan HEV’s, dienen immers  op de hoogte te zijn van de risico’s die hieraan verbonden zijn. Deze veiligheidsopleidingen leggen de focus op alle aspecten van “veiligheid”. Daarnaast biedt Educam ook opleidingen aan die meer inzicht geven in de gebruikte technologie en hoe een correcte diagnose op HEV’s  moet gesteld worden om eventuele problemen op te sporen en herstellen. Belangrijk is deze verschillende opleidingen niet te verwarren met elkaar.

Nadat de bedrijfsleider een risicoanalyse heeft gemaakt om veilig te werken aan HEV’s in zijn atelier, is het aangewezen dat de betrokken medewerkers een opleiding volgen. In functie van hun taken dient de bedrijfsleider één van de twee instapniveaus te kiezen nl HEV1 (gesensibiliseerd medewerker) of HEV2 (vakbekwaam medewerker). Willen ze hun veiligheidsopleidingen vervolledigen om ook veilig aan hogespanningsbatterijen te werken, dient een niveau 3 (gespecialiseerd medewerker) gevolgd worden.


Een aantal bedrijven geven nu al aan dat bijna één kwart van de (carrosserie-)herstellingen dient te gebeuren op HEV’s*. Hierdoor groeit de vraag bij de medewerkers uit de werkplaats om meer inzicht te krijgen in de werking van elektrische en hybride voertuigen.    


Er bestaat er een hardnekkig misverstand dat uit de wereld moet geholpen worden. Medewerkers die zich willen verdiepen  in de technologie van elektrische en hybride voertuigen en die ook een diagnose willen stellen op deze voertuigen of machines hebben er meer baat bij zich in te schrijven voor de opleiding “ Technologie & Diagnose” dan met het volgen van een veiligheidsopleiding “ HEV3”. Deze opleiding is toegankelijk voor medewerkers die een geldig HEV2-certificaat hebben. Dit is noodzakelijk omdat, alvorens een diagnose uit te voeren, het voertuig vaak spanningsloos moet gemaakt worden.


Tijdens deze opleiding worden de werkingsprincipes en de samenhang van de verschillende onderdelen in HEV ‘s behandeld. Ook leert men de toegepaste systemen te analyseren en storingen op een gestructureerde manier op te sporen en te herstellen en dit door correct gebruik te maken van speciale meetapparatuur.


Na het volgen van deze opleiding en het slagen voor de proeven, ontvangt de deelnemer een sectoraal certificaat “HEV-diagnosespecialist”.


Weten jij of je medewerkers al hoe je “veilig“ aan HEV’s kunt werken maar wil je meer weten hoe je een diagnose kan stellen op een HEV, kies dan voor de opleiding “Technologie & Diagnose HEV“.

 

Naar de opleiding "veiligheid"

 

Naar de opleiding "technologie & diagnose"


*Volgens een recente bevraging in de sector.