Je opleidingsfactuur verlichten? Dat doe je zo!

Heel wat bedrijven uit de sector metaalhandel profiteerden al van het pakket financiële steunmaatregelen voor opleidingen voor hun medewerkers. Voor sommige bedrijven loopt het voordeel in de duizenden euro's.  

Laat dus geen geld liggen en vraag ook de premies aan waar je recht op hebt. Hier vind je een overzicht. 

  • Wil je je arbeiders opleiden? Je sector kent je een premie van 40 euro per deelnemer en per opleidingsdag toe (of 20 euro per halve dag). Voor de periode 2022-2023 heb je recht op het equivalent van 7 opleidingsdagen per arbeider in premies, wat overeenkomt met je opleidingsdoelstellingen in je CAO. Om hun recht op sectorale premies te openen, moeten bedrijven met 15 of meer werknemers hun opleidingsplan indienen. Voor de andere bedrijven is dat niet verplicht. Telt je bedrijf 20 of meer werknemers? Dan moet je in 2023 vier dagen opleiding per werknemer organiseren. De nieuwe wet "Arbeidsdeal" voegt namelijk een extra dag opleiding toe aan de doelstelling die je sector al eerder had vastgelegd.  
  • Werf je een arbeider aan? Dan heb je misschien recht op vijf dagen gratis opleiding (waarvan een na zes maanden anciënniteit), plus nog eens een premie van 100 euro per opleidingsdag. De arbeider moet met een contract van onbepaalde duur aangeworven zijn, en nieuw zijn in de sector of al minstens zes jaar niet meer in de sector (PsC 149.04) gewerkt hebben.    
  • Knelpuntberoepen geraken moeilijker ingevuld dan ooit. Veel bedrijven leiden dus zelf mensen op. Je krijgt dan tot maar liefst 1.000 euro van de opleidingskosten terugbetaald. Voor servicetechnici kan dat oplopen tot 3.000 euro.  
  • Heb je eindelijk een nieuwe medewerker gevonden, dan wil je hem ook graag houden. Met de gratis peterschapsopleiding train je een van je arbeiders om nieuwe collega's goed op te vangen. Je krijgt er nog een premie van 100 euro bovenop.  
  • Voor je bedienden uit het PC 200 is er een subsidie van 175 euro per deelnemer en per lesdag voor een selectie uit het aanbod van EDUCAM.     
  • Je werknemers kunnen Vlaams Opleidingsverlof opnemen om zich bij te scholen. Ze krijgen ondertussen hun loon doorbetaald. Je kan daarvan 21,30 euro per uur recupereren. Een bedrag dat aardig kan oplopen. 

Heb je vragen over financiële steun? Of twijfel je waar de prioriteiten voor opleiding liggen in je bedrijf? Welk type opleiding bij je medewerkers past? Onze accountmanagers staan klaar om je bij elke stap te begeleiden. 

Ja, ik wil persoonlijk advies