Opleiding: hoe haal je de peper uit je factuur?

Als je bedrijf 15 of meer werknemers telt, heb je waarschijnlijk je opleidingsplan bij EDUCAM ingediend en heb je nu recht op je premies. Telt je bedrijf minder dan 15 werknemers? Dan heb je ook recht op premies en op nog andere voordelen. We nemen we samen met je door.

De opleidingsdoelstellingen voor bedrijven worden steeds maar ambitieuzer. De nieuwe wet "Arbeidsdeal" van 10 november 2022 ondersteunt de noodzaak om elke werknemer op te leiden. Om je opleidingsinspanningen te ondersteunen zijn er verschillende financiële hulpmiddelen beschikbaar. Ontdek snel welke maatregelen voor jouw bedrijf gelden.

  1. Wil je je arbeiders opleiden? Je sector kent je een premie van 40 euro per deelnemer en per opleidingsdag toe (of 20 euro per halve dag). Voor de periode 2022-2023 heb je recht op het equivalent van 7 opleidingsdagen per arbeider in premies, wat overeenkomt met je opleidingsdoelstellingen in je CAO.  

    Om hun recht op sectorale premies te openen, moeten bedrijven met 15 of meer werknemers hun opleidingsplan indienen. Voor de andere bedrijven is dat niet verplicht.

    Telt je bedrijf 20 of meer werknemers? Je moet in 2023 vier dagen opleiding per werknemer organiseren. De nieuwe wet "Arbeidsdeal" voegt namelijk een extra dag opleiding toe aan de doelstelling die je sector al eerder had vastgelegd.

  2. Werf je een arbeider aan? Je kunt vijf dagen gratis opleiding krijgen (waarvan één na zes maanden dienst), plus een premie van 100 euro per opleidingsdag. Je arbeider moet voor onbepaalde duur aangeworven zijn en nieuw zijn in de sector of ten minste 6 jaar niet in de sector gewerkt hebben.
  3. Heb je een nieuwe medewerker en hoop je hem te behouden? Dankzij de gratis mentoropleiding zijn je arbeiders klaar om nieuwkomers te verwelkomen en te begeleiden. Je ontvangt ook een premie van 100 euro.
  4. Voor je bedienden uit het PC 200 biedt Cevora een subsidie van 175 euro per deelnemer en per opleidingsdag voor een selectie van opleidingen uit het EDUCAM-aanbod.
  5. Je werknemers kunnen Vlaams Opleidingsverlof opnemen om zich bij te scholen. Ze krijgen ondertussen hun loon doorbetaald. Je kan daarvan 21,30 euro per uur recupereren. Een bedrag dat aardig kan oplopen.
  6. Ook via de KMO-portefeuille kan je als Vlaamse ondernemer voor talloze opleidingen subsidies krijgen.

Er bestaan nog bijkomende premies voor ondernemingen uit de sector van de metaalhandel. Als je bijvoorbeeld een nieuwe medewerker voor een knelpuntberoep opleidt, kun je tot 1.000 euro van de opleidingskosten recupereren en zelfs tot 3.000 euro als het om een servicetechnicus gaat.

Vragen?

Heb je vragen over de premies? Wil je advies over opleiding? Ga naar onze website of stuur een bericht naar info@educam.be. We helpen je met plezier verder.

HR-beleid