Opleiding Laadkleppen van Bestelwagens

Voor iedereen die aan bestelwagens werkt…

Kennis van laadkleppen is vaak een blinde vlek bij wie aan bestelwagens werkt. Een specifieke EDUCAM-opleiding vult deze leemte op. Garages kunnen hierdoor in het LCV-segment ook deze extra dienst aanbieden.

“Deze specifieke opleiding 'laadkleppen' is het antwoord op een vraag die we in de praktijk ontwaren”, merkt Frédéric Van Maelsacke, Key Account Manager bij EDUCAM, op. “Dankzij mijn eigen verleden in het LCV-segment, kon ik vaststellen dat de kennis van laadkleppen bij mecaniciens vaak ontoereikend of zelfs helemaal onbestaande is. In de praktijk betekent dit dat wanneer zich een probleem voordoet, men genoodzaakt is beroep te doen op de diensten en kennis van een externe opbouwer. Met de knowhow in huis, kunnen ze hun klant die dienst aanbieden wat  tijdswinst en omzet oplevert.”

Concrete doelstellingen

Deze opleiding van één dag is er voor zij die 'werken aan een bestelwagen' in de brede zin van het woord. Er zit een klein theoretisch onderdeel in, maar de focus is vooral op de praktijk gericht. Het is echter niet de bedoeling om het terrein van de opbouwer te betreden. “We hebben een aantal duidelijke doelstellingen voorop gesteld”, legt Frédéric Van Maelsacke uit. “Zo zorgen we ervoor dat cursisten hydraulische schema's kunnen lezen en begrijpen. Ze leren ook hydraulisch en elektrische metingen op laadklep en kipper uit te voeren. Ook gaat er aandacht naar het opzoeken en analyseren van storingen, het uitvoeren van een onderhoud en het eventueel herstellen. En niet onbelangrijk is dat men ook bekwaam zal zijn de jaarlijkse veiligheidskeuring op de laadklep voor zijn rekening te nemen. Het draait stuk voor stuk over vaardigheden die van een garage meer nog dan vandaag het geval is ook voor bestelwagens een one stop shop maken.”

Nuttig schemalezen

De hele opleiding doorlopen levert alvast een sectoraal aanwezigheidsattest op, maar vooral ook nuttige kennis en kunde. “Wie deze opleiding volgt, doet dat vaak omwille van het eerlijke besef dat voldoende kennis van laadkleppen ontbeert”, aldus Frédéric Van Maelsacke. “Wat wij met deze opleiding aanleren, zit immers niet in het basispakket dat mecaniciens van de respectievelijke merken krijgen. Het enige wat er op zit is de zaken al doende leren, wat niet alleen voor tijdsverlies zorgt, maar vooral erg frustrerend is. Uiteraard peilen we systematisch naar de feedback van zij die de opleiding achter de rug hebben. 'Nuttig' en 'interessant' zijn de commentaren die we het vaakst horen. Vooral het schemalezen blijkt bijzonder nuttig te zijn.”

Interesse? 

Heeft u interesse om deze opleiding te volgen of wil u deze opleiding graag opzetten in uw volledige netwerk? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag verder. 

Contact