Opleidingstraject “e-bikes”: oog voor fietsherstellers van nu … en van morgen

“Ik heb de opleiding elektroskills voor e-bikes gevolgd. Een goed opgebouwde opleiding die elke fietsenmaker zou moeten volgen.” Dit zijn niet onze woorden, maar die van een fietshersteller die recent de opleiding volgde bij EDUCAM.  Het opleidingstraject “e-bikes” is niet alleen bedoeld voor de professionele fietshersteller die zich wil bijscholen, maar ook als extra training voor leerkrachten uit het TSO zodat zij relevante kennis en knowhow van e-bikes kunnen meegeven aan de fietsherstellers van morgen.

E-bikes zijn goed voor meer dan 50% van alle verkochte fietsen in België. De elektrische fiets speelt stilaan een belangrijke rol in het woon-werkverkeer. Steeds meer mensen ruilen hun (salaris)wagen in voor een e-bike. De elektrische fiets is nu al prominent aanwezig in het straatbeeld en de opmars van de ‘soft mobility’ (e-bikes, elektrische steps, …) zal zich de komende jaren ongetwijfeld voortzetten.

Goed nieuws voor de fietshandelaar dus. Maar al die e-bikes hebben natuurlijk ook onderhoud nodig. Als fietshandelaar wil je je klanten immers bijstaan met goed advies en een dito naservice. Een juiste diagnose stellen van een probleem en het zelf professioneel kunnen herstellen zonder een beroep te moeten doen op de fabrikant draagt bij tot een correcte en snelle klantenservice. Daarmee kan je het verschil maken in een concurrentiële markt.

Dat vraagt specifieke kennis en vaardigheden van de fietshandelaar/hersteller. De e-biketechnologie evolueert immers zienderogen. Het praktijkgerichte opleidingstraject ‘e-bikes’ focust onder meer op batterijtechniek en, diagnose- en elektrovaardigheden. Of je nu je basiskennis elektriciteit of elektronica wil opfrissen of wil leren werken met een multimeter of diagnosecomputer, er zijn verschillende modules beschikbaar om alle technische knowhow onder de knie te krijgen.  

Als kennis- en opleidingsplatform voor de sector werkt EDUCAM ook actief mee aan de kwalitatieve instroom van toekomstige fietsherstellers. Sinds dit jaar staat fietshersteller op de lijst van knelpuntberoepen, en daarom richt deze opleiding zich ook tot leerkrachten uit het technisch secundair onderwijs. De elektrische fiets komt tegenwoordig ruim aan bod in vakken als vervoertechnieken. Met deze opleiding kunnen leerkrachten hun specifieke kennis en expertise rond e-bikes nog uitbreiden en zijn ze mee met de laatste nieuwe ontwikkelingen. Daardoor kunnen zij hun leerlingen, de eventuele fietsherstellers van morgen, die specifieke vaardigheden meegeven waar de sector naar vraagt. 

Hier vind je meer info over het ‘e-bikes’-traject en kan je lezen wat collega’s vonden van deze opleiding. Zeker het overwegen waard zodra de drukste periode van het jaar achter de rug is.

 

Ik wil meer info over de e-bikes opleidingen voor leerkrachten