Project Elektrotechniek: een must voor elke jongere?

De banden van een wagen vervangen, piece of cake, toch? Tot plotseling blijkt dat de sensoren voor de bandenspanning niet langer werken. Een onderdeel verwijderen voor herstelling, geen probleem. Maar wat als bij het heropstarten van de wagen plots één of meerdere waarschuwingslampjes gaan branden op het dashboard? Het zijn maar enkele voorbeelden die aangeven hoeveel verborgen elektronica er in moderne voertuigen zit. En ze tonen ook dat kennis van elektrotechniek allesbehalve een overbodige luxe is voor toekomstige werknemers in de automotive sector.

Antwoord op reële noden

Elektrotechniek, een noodzaak? De vraag stellen is ze beantwoorden. Ja, gezien de razendsnelle technologische ontwikkelingen in de voertuigsector neemt de vraag naar technische profielen met de nodige competenties in elektrotechniek zienderogen toe. Maar ook de jongeren zijn vragende partij. In een enquête van 2019 polste EDUCAM bij lesgevers en trainers naar de specifieke opleidingsnoden van leerlingen op het einde van het leertraject. Daaruit blijkt dat die noden zich voornamelijk situeren op het vlak van elektronica.

 

Met het Project Electrotechniek biedt EDUCAM een gepast antwoord op bestaande behoeften in onderwijs en arbeidsmarkt.

Probleemoplossend denken

Dankzij dit project, specifiek gericht op scholen die een overeenkomst hebben met EDUCAM, kunnen jongeren extra competenties verwerven om vaak voorkomende elektrische en elektronische problemen op te lossen. Oplossingsgericht denken staat daarbij centraal, want de manier waarop men tot een oplossing komt is minstens zo belangrijk.  De juiste diagnose stellen, schemalezen, meetpunten bepalen, metingen correct uitvoeren en tot slot de resultaten van de metingen interpreteren: het zijn stuk voor stuk cruciale aspecten die tijdens dit traject volop aan bod komen.

Engagement school = boost voor leerlingen

Scholen die in dit project stappen, ontvangen didactisch materiaal en digitale handboeken waarmee ze in hun klasomgeving aan de slag kunnen gaan. Voor de lesgevers van de deelnemende scholen wordt een 3-daagse Train-The-Trainer-opleiding voorzien om hen vertrouwd te maken met het geleverde lesmateriaal en de handboeken.
Omdat EDUCAM instaat voor de volledige financiering zijn er voor de scholen geen kosten verbonden aan dit project. In ruil vraagt EDUCAM wel dat de scholen zich engageren om aan het eind van het traject met hun jongeren deel te nemen aan de sectorale proeven.

Dat is ongetwijfeld een bijkomende troef van het project, niet in het minst voor de jongeren zelf. Leerlingen die voor de sectorale proef slagen bewijzen immers niet alleen over die bijkomende competenties te beschikken die net erg gewild zijn op de arbeidsmarkt, ze ontvangen ook een attest ondertekend door de sectorale partners en alle grote merken uit de autosector.

  • Het Project Elektrotechniek is gericht op jongeren en lesgevers in de 3de graad BSO en TSO in het studiegebied ‘Auto’.

Voor alle praktische info en inschrijvingen, contacteer ons.
Wacht niet langer, en geef jouw leerlingen ook die extra boost!

 

Ik wil meer info over elektrotechniek