Waterstofpionier CMB.TECH kiest voor expertise EDUCAM op vlak van H₂-veiligheidsopleidingen

Persbericht

CMB.TECH, een divisie van het Antwerpse bedrijf CMB, ontwikkelt en implementeert waterstofoplossingen voor een brede waaier van zware toepassingen, waaronder vrachtwagens en heavy-duty machines. Zo installeert het bedrijf zelf ontwikkelde H₂ dual fuel-systemen op vrachtwagens, waardoor ze minder CO₂ uitstoten. EDUCAM, dat de voorbije jaren zelf al heel wat H₂-expertise heeft opgebouwd om de automotive sector voor te bereiden op de komst van waterstofvoertuigen, zal instaan voor de certificerende veiligheidsopleidingen van de onderhoudstechnici die aan de waterstoftrucks gaan werken.

Combinatie van technische knowhow en trainingsexpertise op vlak van waterstof

Bij de H₂ dual fuel-technologie van CMB.TECH wordt waterstof in de verbrandingskamer gebracht, waardoor er minder traditionele brandstof nodig is voor de aandrijving van de vrachtwagen. Omdat waterstof geen koolstof bevat, zorgt dat voor een aanzienlijke reductie van de CO₂-uitstoot - tot 60% voor bestaande vrachtwagentypes - zonder dat de vrachtwagens aan vermogen inboeten.

Het is een belangrijke eerste stap op weg naar een emissievrije transportsector”, zegt Roy Campe, CTO bij CMB.TECH. “Vrachtwagens die volledig op waterstof rijden, zijn nog in volle ontwikkelingsfase, maar we zien dat dit dual fuel-systeem echt wel aanslaat in de sector, en dat in heel Europa. We werken intussen al samen met een aantal grote transportbedrijven en er komen steeds nieuwe bestellingen bij.

Uiteraard hebben ook deze trucks onderhoud nodig, en dat moet gedaan worden door technici die niet alleen de nodige technische kennis hebben maar ook gekwalificeerd zijn op het vlak van veiligheid. Waterstof is immers een erg vluchtige en brandbare stof. Daarom is het belangrijk dat medewerkers weten wat kan en wat niet, welk gereedschap te gebruiken en hoe ze met die risico’s moeten omgaan.

Voor Dag Moors, Director Sales and Marketing bij EDUCAM, is het geen verrassing dat beide bedrijven gaan samenwerken op het vlak van veiligheid. “CMB.TECH is een engineering-bedrijf dat al heel lang bezig is met waterstoftechnologie. Ze spelen een voortrekkersrol. Dat bewijzen ze ook met heel werkbare oplossingen voor allerhande industriële toepassingen voor verschillende sectoren. Zeevaart, zwaar transport, heavy duty, … Als kennis- en opleidingsplatform voor de automotive industrie en de aanverwante sectoren zijn wij ook al enkele jaren actief bezig met initiatieven rond waterstof omdat wij het onze taak vinden om de sectoren te ondersteunen en voor te bereiden op de komst van waterstofvoertuigen.

Vorig jaar hebben we twee hydrogen-ready opleidingscentra geopend in België. Het gaat om compleet uitgeruste, ultramoderne modelwerkplaatsen, ideaal voor opleidingen én voor dagelijkse interventies aan waterstofvoertuigen. Daarnaast hebben we heel wat research gedaan rond veiligheidsprotocollen en hebben we, in samenwerking met de sector, een certificerend opleidingsprogramma ontwikkeld om technici te trainen in het veilig werken aan waterstofvoertuigen. Op basis van deze initiatieven en investeringen op het vlak van waterstof mogen we ons gerust ook als pioniers beschouwen. Zo was er tijdens de recentste editie van EQUIP’AUTO in Parijs heel veel interesse voor onze activiteiten, en hebben we gemerkt dat we met onze infrastructuur en opleidingsprogramma’s echt wel de eerste zijn in Europa”, aldus nog Dag Moors.

De samenwerking tussen CMB.TECH en EDUCAM is gericht op de veiligheidsopleidingen Hydrogen 1 en Hydrogen 2. Deze trainingen focussen op verschillende competenties, naargelang de werkzaamheden die de werknemers geacht worden uit te voeren. Het gaat overigens om certificerende opleidingen waarbij de deelnemers op het eind een sectorale proef – theorie en praktijk – moeten afleggen. Intussen is EDUCAM ook bezig met de ontwikkeling van een technische opleiding specifiek gericht op de dual fuel-technologie van CMB.TECH.

Over CMB en CMB.TECH
CMB (Compagnie Maritime Belge) is een gediversifieerde scheepvaart- en cleantech groep gevestigd in Antwerpen, België. CMB bezit en exploiteert 150 zeeschepen in droge bulk (Bocimar), containervervoer (Delphis), chemicaliëntankers (Bochem) & crew transfer schepen (Windcat). CMB is ook actief in cleantech (CMB.TECH) en vastgoed (MCA Facilities, Maritime Campus Antwerp). CMB heeft kantoren in Tokio, Singapore, Hong Kong, Duitsland (Hamburg), het UK (Lowestoft en Brentwood) en Nederland (Amsterdam).

CMB.TECH is een cleantech bedrijf dat grote maritieme en industriële toepassingen bouwt, bezit, uitbaat en ontwerpt die werken op waterstof en ammoniak. CMB.TECH biedt ook waterstof- en ammoniakbrandstof aan zijn klanten aan, hetzij door eigen productie, hetzij door bevoorrading bij derden/producenten.

Over EDUCAM
EDUCAM is het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en de aanverwante sectoren in België. Wij initiëren en stimuleren de (talent)ontwikkeling en de opleiding van werknemers en organisaties, naadloos afgestemd op de realiteit van de bedrijven. Onze ambitie is om een grote toegevoegde waarde te bieden aan werkgevers, (toekomstige) werknemers en onze partners. Nu en in de toekomst.

Veiligheid
Waterstof