Werknemers vinden én behouden? Caterpillar-verdeler kiest voor opleiding

In de metaalhandel is de lijst van knelpuntberoepen lang. Wacht niet op die ideale kandidaat, maar laat iemand opleiden. “Voor ons is opleiding dé manier om geschikte medewerkers te vinden.”

Toen Koen Vannuffelen zeven jaar geleden startte op de personeelsdienst van Caterpillar-verdeler Bergerat Monnoyeur, lukte het soms nog om een technicus te vinden die onmiddellijk inzetbaar was. “Nu is dat niet meer mogelijk”, zegt hij. “De vijver is leeggevist.”

Hij is niet de enige met die ervaring. Magazijnmedewerkers, lassers, elektromecaniciens … de lijst met knelpuntberoepen in de metaalhandelsector is lang, vacatures blijven openstaan.

“Voor ons is opleiding dé manier om dat probleem op te lossen”, zegt Koen Vannuffelen. Het bedrijf mikt daarom ook op schoolverlaters of mensen met een technische achtergrond uit een andere sector. Die worden dan bijgeschoold, zowel intern als extern. “Ze leren alles over onder andere hydraulica, dieselmotoren en elektriciteit, en we investeren natuurlijk ook in trainingen rond veiligheid.”

Recupereer de kosten

Steeds meer bedrijven kiezen voor opleiding om personeelstekort tegen te gaan. En EDUCAM geeft hun daarbij een duwtje in de rug. Voor elke nieuwe medewerker die een opleiding volgt binnen een knelpuntberoep kan een onderneming tot duizend euro van de opleidingskosten recupereren

Gaat het om de functie van servicetechnicus, dan loopt dat bedrag zelfs op tot drieduizend euro. Servicetechnici moeten heel wat vaardigheden in huis hebben; ze werken grotendeels zelfstandig, rijden de hele streek door, en komen bij de klant over de vloer. Daarom is de vergoeding hoger.

Ingewikkelde administratie? Helemaal niet. Je stuurt de lijst van de gevolgde opleidingen en de facturen naar EDUCAM, samen met een verklaring op eer. That’s it. Voor een servicetechnicus komt daar nog het functieprofiel van de job die de cursist uitvoert bij. 

Extra motivatie

Voor Koen Vannuffelen is opleiding niet enkel een manier om nieuwe medewerkers aan te trekken. “Je kan er ook mensen mee behouden en motiveren. Zeker jongeren vinden opleidingsmogelijkheden erg belangrijk. Als je die niet biedt, zullen ze vroeg of laat vertrekken. Bovendien blijven onze ervaren technici zo mee met de laatste technologische evoluties.”

Na meer dan een jaar van corona is het belangrijker dan ooit om je werknemers gemotiveerd te houden. Kijk dus eens naar de vele gratis opleidingen voor bepaalde doelgroepen binnen het sectoraal plan Corona. Of neem rechtstreeks contact op met EDUCAM voor een oplossing op maat van jouw bedrijf.