Zo neem je je werk niet meer mee naar huis

‘Ben ik nu de enige die ’s avonds loopt te piekeren over het werk?’ Nathalie (41) kan na de uren de knop niet omdraaien. ‘Dan loop ik te bedenken hoe ik beter had kunnen reageren, of wat ik had moeten zeggen tijdens die vergadering. Ik ben dan sneller geïrriteerd als mijn kinderen iets vragen. En de serie die we kijken is vaak al halfweg voor ik me wat begin te ontspannen.’ 

Herkenbaar? Als je je job met veel inzet doet, is het niet gemakkelijk om er ’s avonds even afstand van te nemen. We verzamelden de beste tips van ervaringsdeskundigen. 

 1. Maak een to-do-tomorrowlijstje
  Gebruik de laatste tien minuten op het werk om de volgende dag(en) te plannen. Inclusief wie je nog moet aanspreken. Op die manier hoef je daar tijdens het koken al niet meer over te piekeren. 
 2. Zorg voor een korte mentale break na het werk
  Bouw een pauze in tussen je werk en je privétijd. Als je rechtstreeks uit de file het huis binnenstapt, neem je de stress mee naar binnen. Loop dan liever nog eens een blokje om. Daarna kan je volle aandacht naar je gezin gaan.  
 3. Doe één ding tegelijk
  Op het werk is multitasken soms moeilijk te vermijden. Geef je hersenen ’s avonds dus de rust die ze verdienen. Tijdens het koken ook wat rekeningen betalen, of tv-kijken en tegelijk online shoppen, daar krijgt je brein enkel maar een gejaagd gevoel van. 
 4. Zet je meldingen uit
  Een moeilijke, dit, want elke bedrijfscultuur is anders. Maar als het enigszins kan, zorg dan dat je geen nieuwe berichten te zien krijgt. Stop je telefoon weg tijdens het avondeten, of zet je e-mailmeldingen uit na 20 uur. 
 5. Zoek mensen op
  Niets mis met een rondje lopen, maar vaak blijven de gedachten dan nog malen. Andere mensen zijn de beste afleiding. Plan geregeld een avond met vrienden of familie. Ook als je moe bent. Voorál als je moe bent. Verwen je zintuigen. Zit je lichaam echt vol spanning? Dan helpt het om je zintuigen in te schakelen. Zet mooie muziek op, ruik de bloemen in je tuin, of eet iets met een sterke smaak. Of ga voor een knuffel (of net iets meer) met je partner.  
 6. Doe af en toe iets wat geen enkel nut heeft
  Vaak vullen we onze vrije tijd met zinvolle activiteiten. We zorgen voor de kinderen, klussen in huis, sporten om gezond te blijven - en voor de Kudos op Strava. En daarna vallen we uitgeput voor de televisie.  Volgens experts kom je pas echt tot ontspanning als je iets doet enkel en alleen omdat je de activiteit zelf graag doet. Ga dus eens vogelspotten. Of schilderen. Of luidkeels Adele coveren op de piano.