EDUCAM: 20 jaar kennis- en opleidingscentrum

EDUCAM: 20 jaar kennis- en opleidingscentrum

Wat doet EDUCAM allemaal?

Dat is een goede vraag want EDUCAM doet heel wat. EDUCAM is het opleidingscentrum van en voor de autosector en de metaalaanverwante sectoren. EDUCAM houdt de kennis en het vakmanschap van de werknemers uit deze sectoren op peil. We worden bestuurd en gefinancierd door werkgevers en werknemers. De vzw werd in 1989 opgericht door de Sociale partners (werkgeversfederaties en vakbonden) als opleidingscentrum voor vijf sectoren.

Maar bij alles wat we doen is ons doel de autosector en de metaalaanverwante sectoren ondersteunen. Een mooiere toekomst voor iedereen in de sector. Dat is waar EDUCAM voor gaat.

Kennis up-to-date houden

Een belangrijke manier om een mooiere toekomst voor de sector te bereiken is het aanbieden van een heel ruim assortiment aan opleidingen & diensten. De ontwikkelingen volgen elkaar immers razendsnel op. Denk daarbij aan technische evoluties, maar ook aan veranderingen in de wetgeving. Nieuwe technologieën integreren is voor elke onderneming een echte uitdaging geworden. Maar meegaan met de tijd is nu eenmaal noodzakelijk om te overleven en om te groeien. Wij willen de bedrijven daarbij helpen.

Daarnaast richten wij ons ook speciaal op jongeren om hen klaar te stomen voor een job in onze sector. Onze praktijkgerichte instroomopleidingen zorgen ervoor dat de kloof tussen de schoolbanken en de werkvloer verkleind wordt.

EDUCAM: hét kenniscentrum

EDUCAM is het kenniscentrum bij uitstek dat ervoor zorgt dat alle bedrijven hun kennis up-to-date kunnen houden. Het is daarbij natuurlijk belangrijk dat we zelf mee zijn met de nieuwste technologieën. De uitgebreide knowhow van onze vakbekwame mensen is dan ook onze belangrijkste troef voor onze klanten.

Gevarieerd aanbod opleidingen

Investeren in vorming is ongetwijfeld de beste manier om competenties verder te ontwikkelen. Met die verworven kennis kan de onderneming dan het verschil maken. EDUCAM staat klaar om bedrijven hierbij te ondersteunen met een heel gevarieerd opleidingsaanbod.

Ons aanbod omvat een uitgebreide waaier aan technische opleidingen aangevuld met een reeks niet-technische opleidingen. Dit niet-technische aanbod behandelt onderwerpen gaande van brandpreventie en -bestrijding, over teamcoaching tot informatica, talen, managementvaardigheden en klantenrelaties.

Hieronder vindt u een greep uit de opleidingsthema’s:

 • Alles over motoren, aandrijving en ophanging voor auto’s en vrachtwagens
 • Elektriciteit en elektronica
 • Klimaatbeheersing
 • Koetswerk
 • Opleidingen over toestellen en voertuigen uit de landbouwsector
 • Metaalbewerking
 • Veiligheid
 • Logistiek
 • Human Resources Management
 • Talen
 • Informatica

EDUCAM volgt de ontwikkelingen in de sector op de voet en stemt haar vormingsaanbod voortdurend af op de behoeften van de ondernemingen. Tegelijk besteedt EDUCAM de grootste zorg aan de kwaliteit van de opleidingen. Tevreden cursisten, daar doen we het voor. We zijn er fier op dat werknemers en werkgevers erg tevreden zijn over onze opleidingen. Bovendien zorgt het werken op maat van elk bedrijf dat onze vorming optimaal rendeert. Dit alles bevestigt dat EDUCAM uitgegroeid is tot hét kenniscentrum van de sector.

Advies en begeleiding

Naast opleiding biedt EDUCAM nog andere diensten aan. Adviesverlening is hierbij ongetwijfeld de belangrijkste service. Bij opleidingen komt het eropaan de juiste keuzes te maken. Alleen dan is succes gegarandeerd. Wij begeleiden via onze accountmanagers de bedrijven om het opleidingstraject te kiezen dat het meeste rendement oplevert. Zo zorgen we ervoor dat elke euro goed besteed is.  EDUCAM kan informeren en begeleiden bij verschillende financiële en andere steunmaatregelen van de overheid.

Samenvatting speech Luc De Moor

Klaar voor de toekomst

Innoveren is grenzen verleggen. Verbanden vinden waar anderen verschillen zien. Bruggen bouwen waar anderen tegen muren aanlopen. Vragen blijven stellen ook als iedereen denkt het antwoord al lang te kennen. Grenzen verleggen is mensenwerk. Samen de schouders eronder zetten en iets voor elkaar krijgen wat anderen niet voor mogelijk houden. EDUCAM zet zich in als proactief kenniscentrum dat niet alleen luistert naar klanten, maar ook met hen mee- en vooruitdenkt. Dat tegemoetkomt aan acute vragen en inspeelt op toekomstige behoeften. En dan bruikbare oplossingen aanreikt.

Geen business as usual in een veranderende wereld

EDUCAM is ook nu de betrokken partner die de sector blijft stimuleren om verder te denken. Dat doen we vooral door de dialoog aan te gaan. We zoeken u op en luisteren. En zo ontdekken we gaandeweg ook nieuwe opleidingsproducten, die verder reiken dan onze “natuurlijke” positie, aangezien we nu ook niet-technische trainingen in de markt zetten.

De globalisering van onze economie, de internationalisering van wetten en regels, de groeiende invloed van internet in zowat alle facetten van de samenleving,… De wereld verandert en wij moeten daarop anticiperen. Business as usual is dus niet aan de orde in onze sector. We moeten vooruit denken.

Elke nieuwe situatie biedt nieuwe kansen

De economische crisis die ons vandaag treft, leert ons zeker dat niets nog zeker is. De toekomst is onzeker en er moet een nieuwe visie op morgen ontwikkeld worden. Dat is niet eenvoudig. Maar elke nieuwe situatie biedt nieuwe kansen en daar wil EDUCAM mee aan werken. We willen de ontwikkelingen in kaart brengen en analyseren en vervolgens oplossingen op maat aanbieden aan de bedrijven.

Vandaag staat bij ons het begrip ‘contact’ centraal. EDUCAM wil het contact stimuleren tussen ervaring en jong talent, tussen denkers en doeners, tussen vragers en aanbieders. Hoe opener de samenwerking is, hoe beter elkaars meerwaarde wordt gezien. Kennis delen en wederzijds nieuwe ideeën en inspiratie opdoen. Dat is waar het vandaag over gaat.

Wij denken vooruit

Een auto besturen of een bedrijf? Alles draait rond een open visie op de toekomst. Daarom is EDUCAM niet enkel bezig met de uitdagingen van vandaag. Ook die van morgen en overmorgen interesseren ons. Door innovatie willen we de toekomst van onze sector voorbereiden. Op die manier zijn we samen goed op weg, met een perfect zicht op de toekomst! Want:

Together we know how!

De EDUCAM-dag had nog heel wat meer te bieden…

Proeven van kennis

Tijdens de EDUCAM dag stond de knowhow centraal. Het was dan ook evident dat we de bezoekers lieten proeven van onze kennis door enkele interessante workshops. Nieuwe technieken kwamen onder meer aan bod bij de workshop ‘Hybride voertuigen… hybride technici?’. Vooruit gekeken werd er in de sessie ‘Is er toekomst na de crisis in de metaalsector’. Ook elektronisch leren en omgaan met jonge werknemers kwam aan bod. Op die manier lieten we iedereen al eens ervaren wat EDUCAM als hét kenniscentrum kan betkenen.

Twee snelle jongens

Op deze deze dag laten we ook twee belangrijke sprekers aan bod. Hun passie gecombineerd met een sterke knowhow heeft hen aan de top gebracht.

Samen met André Duval richtte Guillaume Van der Stighelen in 1996 het reclamebureau Duval Guillaume op. Het groeide uit tot een van de meest invloedrijke van Europa. Spa, het zuiverende water. Het ruikt hier naar Douwe Egberts. Iedereen komt als je Leo roept! Mijn thuis is waar mijn Stella staat. Deze slogans doen allicht een belletje rinkelen… en ze zijn allemaal bedacht door onze spreker Guillaume Van der Stighelen.

Voor Nico Bertels kan het nooit snel genoeg gaan. Als oprichter van Bernico Racing International is hij al meer dan een decennium een wereldwijd begrip als bouwer van supersnelle boten. Zijn krachtige raceboten wonnen al heel wat internationale prijzen.

Voor meer informatie: programma & perstekst
EDUCAM vzw
J. Bordetlaan 164
1140 Brussel

Dominique Crépin
dcrepin@educam.be
02/778.63.30