Job on wheels: een ondersteuningsplan voor het onderwijs in autotechniek

Job on wheels: een ondersteuningsplan voor het onderwijs in autotechniek

Jongeren warm maken voor een toekomst in de autosector is actueler dan ooit. Dit werd bevestigd door een uitgebreide studie van het consultancybureau Roland Berger in opdracht van FEBIAC (Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie).

Het aantal gediplomeerden in technische en beroepsstudies voor de autosector is in de periode tussen 2005 en 2010 gezakt met 17%. Deze vaststelling staat in schril contrast met het jobaanbod in de auto-, truck- en tweewielerbranche waar bedrijven moeilijk voldoende opgeleide kandidaten vinden.

Job on Wheels omvat een concreet actieplan ter ondersteuning van het onderwijs in de autotechniek en is een samenwerking van zowel openbare als privépartners. Daarbij wordt gekozen voor regionale en nationale initiatieven. Om de dringende behoefte aan uniform en actueel pedagogisch materiaal op nationaal vlak in te vullen, kan men rekenen op de expertise van EDUCAM.

De oplossing ligt in 'blended learning', een combinatie van 'papieren' syllabi over de thema’s elektriciteit en ingebouwde elektronica, aangevuld met IT-modules van het het type e-learning en didactische borden.

Vanaf september 2013 zullen vijftig scholen verdeeld over de verschillende gewesten en gemeenschappen toegang krijgen tot deze programma’s. Hierbij worden tijdens het eerste jaar meer dan 1.000 licenties afgeleverd aan de studenten en twee leerkrachten van elke deelnemende school worden opgeleid voor deze nieuwe tools.

Persdossier Job on Wheels