Veilig werken aan elektrische en hybridevoertuigen

Veilig werken aan elektrische en hybridevoertuigen

Tijdens een exclusieve infosessie op 7 oktober 2010 werd duidelijk dat EDUCAM volop de kaart trekt van elektrische en hybride-aandrijvingen. De ganse autosector staat immers voor enkele gigantische uitdagingen om het hoofd te bieden aan de laatste technologische trends en ontwikkelingen.

Met de steun van de sociale partners ontwikkelde EDUCAM een vernieuwend concept om de werkgevers te ondersteunen in hun verantwoordelijkheid en de veiligheid te garanderen van hun medewerkers tijdens werkzaamheden aan voertuigen onder hoge spanning.

Die hoge spanning is wel degelijk aanwezig maar specifieke en unieke leermiddelen maken de cursisten vertrouwd met de risico’s en veiligheidsprocedures. Op het einde van de opleiding wordt een theorie- en praktijkproef georganiseerd en indien de werknemer slaagt, krijgt deze een sectoraal certificaat.

De kwalificatiestructuur telt drie niveaus, ingedeeld volgens de taken binnen het atelier en de voorkennis:

kwalificatiestructuur_niveaus

Niveau 1: gesensibiliseerde medewerker

  • doelpubliek: werknemers die in contact komen met elektrische of hybridewagens
  • duur opleiding: 1 dag
  • voorkennis: niet vereist

Niveau 2: vakbekwame medewerker

  • doelpubliek: werknemers die een wagen spanningsvrij moeten kunnen maken
  • duur opleiding: 2 dagen
  • voorkennis: basisbeginselen van de elektriciteit en multimeter

Niveau 3: diagnosespecialist

  • doelpubliek: werknemers die storingen opzoeken en metingen onder spanning uitvoeren
  • duur opleiding: op maat
  • voorkennis: certificaat van niveau 2 = vakbekwame medewerker

EDUCAM kan het volledige concept aanbieden: de organisatie van de opleiding en de testen. Hierbij zal EDUCAM als sectoropleidingsfonds de certificaten uitreiken. Daarnaast kan zowel de opleiding als de testen door andere spelers gebeuren aan de hand van het EDUCAM-sectorpakket met bijhorend lastenboek. Indien de cursist slaagt voor de testen, krijgt deze ook een sectoraal certificaat.

In beide gevallen kan u vertrouwen op het professionele advies van EDUCAM.

Voor meer informatie over dit concept kan u de uitgebreide fiche downloaden, contact opnemen met uw account manager per telefoon 02 778 63 30 of via info@educam.be.