Grotere druk op Heavy Duty-technicus

Grotere druk op Heavy Duty-technicus

Starten doen we door de dingen te benoemen. "Heavy Duty is een brede verzamelnaam voor productievoertuigen," legt Hans Blomme, Coördinator Heavy Duty bij EDUCAM, uit. "Concreet: vrachtwagens, autobussen, heftrucks, machines voor burgerlijke bouwkunde, landbouwvoertuigen en toestellen met industriële motoren. Het contrast met personenwagens springt dus onmiddellijk in het oog."

Strenge normen

En net zoals de categorie erg breed is, wordt hij ook gekenmerkt door enkele snelle technische ontwikkelingen. "Op verschillende domeinen," verduidelijkt Hans Blomme. "Of we het nu over airco, hydraulica of dieselmotoren hebben, het gaat snel, sneller dan bij personenwagens. We spreken nu al zo'n 15 jaar over hybride wagens, maar bij autobussen – om maar één voorbeeld te geven – is dit verhaal in amper 5 jaar tijd volledig ingevuld. De strengere emissienormen vormen een belangrijke factor. Trouwens, ook aan off-road voertuigen die buiten de openbare weg opereren worden strengere standaarden opgelegd."

"Op zich kunnen parallellen getrokken worden met de technische evoluties bij personenwagens, maar toch is de Heavy Duty-markt anders," benadrukt Blomme. "De klemtoon ligt meer op het operationele dan op het gebruikscomfort. Een defect moet vrijwel onmiddellijk verholpen worden; van een vervangvoertuig is zelden sprake. Een graafkraan die stilvalt, bijvoorbeeld, verstoort een hele logistieke keten. Dit plaatst bijzondere verplichtingen op de technici."

Veiligheid primeert

"Met onze programma's en ondersteuning mikken we niet op één enkel type technicus, maar willen we zowel de beginneling als de meer ervaren technicus betrekken," legt Hans Blomme uit. "Flexibiliteit is het ordewoord. Doorgaans vindt de opleiding bij de klant zelf plaats, maar het kan ook in een van onze opleidingscentra. Cursisten wordt op het hart gedrukt dat die gedegen kennis die ze moeten hebben een kwestie van veiligheid is, voor zichzelf en de collega's. En wat ook erg handig is: de theorie wordt via de praktijk uitgelegd, met als direct gevolg dat wat geleerd wordt 's anderendaags direct op de werkvloer kan worden toegepast." 

Praktisch aangepakt

"We stelden vast dat de kennis van onze technici moeilijk gekoppeld kon worden aan de snelle evolutie van technische ontwikkelingen," legt Hans Rahier, Aftersales Manager bij Hilaire Van der Haege NV, uit. "EDUCAM ontwikkelde voor ons een basistest, waardoor we per technicus zicht kregen op waar er bijgestuurd moest worden. Per slot van rekening gaan veiligheid en rentabiliteit hand in hand.

Wenst u meer info over de Heavy Duty-opleidingen van EDUCAM? Aarzel dan niet en neem contact op met Hans Blomme op 02 778 63 30 of mail naar info@educam.be