De carrosserie van de toekomst

EDUCAM Service en Jaguar Land Rover organiseren internationale carrosserieopleiding

Na een ongeval kan een correct uitgevoerde herstelling aan de carrosserie van een auto het verschil betekenen tussen leven en dood. De technologie in de autosector evolueert razendsnel; nieuwe materialen en nieuwe herstellingstechnieken vergen een update van de kennis. EDUCAM Service en Jaguar Land Rover Benelux hebben daarom een gespecialiseerde carrosserieopleiding georganiseerd. Spreek gerust over een primeur! 

Kwaliteit ten dienste van veiligheid

Carrosserieherstelling is meer dan een kwestie van esthetiek: het is bepalend voor de veiligheid. Een correct gelaste naad is even sterk als het oorspronkelijke staal. Maar één kleine fout kan de veiligheid van een wagen bij een eventueel nieuw ongeluk in gevaar brengen.

Één millimeter maakt een hemelsbreed verschil en dat tonen crashtests ontegensprekelijk aan. Bijgevolg hebben EDUCAM Service en Jaguar Land Rover beslist om samen een carrosserietraining te organiseren om deze kwaliteitsvereisten te vervullen. EDUCAM en Jaguar Land Rover hebben samen geïnvesteerd in de infrastructuur, het personeel en de opleiding. Onze carrosserietrainers zijn streng geselecteerd en hebben een doorgedreven programma gevolgd voordat ze door Jaguar Land Rover erkend werden.

"Het gebruik van staal en aluminium in voertuigen heeft de herstellingstechnieken grondig veranderd. Alleen wie die nieuwe materialen en de bijbehorende technieken tot in de puntjes beheerst, mag nog herstellingen verrichten voor Jaguar Land Rover." Pieterjan Saelens, hoofd opleiding bij Jaguar Land Rover Benelux.

Elk detail telt

Carrossiers die het programma volgen leggen eerst een online evaluatie en een kennisproef af om hun niveau te bepalen. Daarna volgen ze een voorbereidende vorming van twee dagen, die gevolgd wordt door twee workshops van elk vijf dagen: de ene over staal en de andere over aluminium. 

"De werkstukken die de cursisten tijdens de opleiding maken, gelden meteen als hun examen. Ze bouwen iets dat lijkt op wat de carrossiers in hun dagelijkse praktijk verrichten." Martin Dalgarno, hoofd opleiding bij Jaguar Land Rover UK

De erkende trainers van EDUCAM begeleiden de workshops. Jaguar Land Rover houdt evenwel een oogje in het zeil.  Deze opleiding verloopt volgens dezelfde strenge richtlijnen in elk trainingscentrum van Jaguar Land Rover, waar ook ter wereld. Jaguar Land Rover UK ziet daar nauwgezet op toe.

"Elke werkopdracht van elke cursist wordt gefotografeerd en doorgestuurd naar het moederbedrijf in Groot-Brittannië. Elke handeling wordt zorgvuldig gecontroleerd. Elk detail moet perfect zijn. De veiligheid staat immers op het spel." Barbara Prévost, Lead Key Account Manager bij EDUCAM Service.

Wie slaagt, krijgt een erkenning voor drie jaar. Wie niet slaagt, krijgt een persoonlijk traject op maat aangeboden en krijgt een herkansing.

Internationaal opgevat project

Wereldwijd zijn er slechts acht trainingscentra door Jaguar Land Rover erkend. Vandaag komt daar een nieuw opleidingscentrum bij: het EDUCAM Training Center in Lokeren. Het succes van de opleiding is zo groot dat de planning van dit centrum al volgeboekt is tot maart 2018. De deelnemers komen niet alleen uit België en Nederland, maar ook uit Letland, Finland, Noorwegen, Zwitserland … zelfs uit Zuid-Afrika. En ook ons opleidingscentrum in Luik zou binnenkort zijn erkenning in de wacht slepen.

Vertrouwensrelatie

De samenwerking tussen EDUCAM en Jaguar Land Rover is geen toeval. Ze vloeit voort uit een stevige relatie die gestoeld is op wederzijds vertrouwen en al meer dan 10 jaar bestaat. Naast deze carrosserieopleidingen verzorgen we voor Jaguar Land Rover ook technische vormingen en aftersalestrainingen. We pogen ook andere merken te sensibiliseren. Want de technische evolutie in de carrosseriesector belangt de volledige autosector aan.

State of the art

Er ligt nog een hele weg voor de boeg voordat alle neuzen in de sector in dezelfde richting staan. Maar voor EDUCAM en Jaguar Land Rover is het nu al kristalhelder. Elke concessiehouder moet de carrosserie zelf correct kunnen herstellen of moet deze taak kunnen toevertrouwen aan een collega of een onafhankelijke hersteller. Elke herstelling moet gebeuren volgens de regels van de kunst.