Hoe bepaal je correct de waarde van een tweedehands voertuig?

“Wat krijg ik nog voor mijn oude auto?” Het is een vraag die wellicht bekend in de oren klinkt. Een pertinente vraag ook van de (potentiële) klant die zijn oude wagen wil vervangen door een nieuw exemplaar. Maar wat is een correcte overnameprijs? Hoe bepaal je die? Welke zijn de valkuilen en is het al dan niet een goed idee om de tweedehandswagen over te nemen? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die aan bod komen tijdens de  EDUCAM-opleiding ‘rendement verbeteren met tweedehands’. 

Geen kat in een zak

De klant die een nieuwe auto wil aanschaffen wil vooral weten hoeveel die nieuwe wagen gaat kosten en wat hij nog krijgt voor de oude. De dynamiek voor de verkoper is echter helemaal anders. Hij verkoopt niet alleen een nieuwe auto, maar moet ook een correcte overnameprijs bepalen. Aan het einde van de rit zal hij ook die overnameprijs met de juiste argumenten moeten ‘verkopen’ aan de klant. De deal moet immers rendabel zijn voor de overnemer, maar de klant moet er ook van overtuigd zijn dat hij een goede zaak doet.

Met de module binnen deze tweedaagse opleiding worden de deelnemers ingewijd in de kunst van het taxeren. De focus ligt op de verschillende factoren – bekende en minder bekende - die een rol spelen bij het bepalen van de overnameprijs. Wat is de staat van de wagen en waar moet je allemaal op letten tijdens de inspectie? What you see is niet altijd what you get. Past de tweedehandswagen in het assortiment? Verkoop je hem zelf of ga je hem doorverkopen aan een handelaar? En stel dat er een deal is, maar de klant moet nog enkele maanden wachten op zijn nieuwe wagen, welke afspraken moet je dan maken voor een tweede inspectie?

De overnametaxatie speelt bovendien een cruciale rol in het verkoopproces. De klant wil immers een nieuwe wagen kopen, maar verwacht tegelijk een degelijke overnameprijs voor zijn oude exemplaar. Tijdens de opleiding wordt er daarom ook dieper ingegaan op de klantenervaring en het prijsgesprek. Het is belangrijk dat je de juiste argumenten aanhaalt om uit te leggen hoe je tot die prijs bent gekomen. Wat heeft er meegespeeld in de prijszetting en hoe overtuig je de klant dat het een correcte overnameprijs is? Kortom, wie deze opleiding volgt, zal zien dat de taxatie van tweedehandswagens allesbehalve nattevingerwerk is.

Naast het begrijpen van de principes van het taxeren van tweedehandswagens, biedt de EDUCAM-opleiding ‘rendement verbeteren met tweedehands’ ook een diepgaande blik op geavanceerde aspecten van het vak. Leer hoe je marktontwikkelingen analyseert, anticipeer op waardeveranderingen en ontwikkel strategieën om de concurrentie voor te blijven. Deze extra laag van inzicht stelt je in staat om niet alleen nauwkeurige overnameprijzen vast te stellen, maar ook om een waardevolle bijdrage te leveren aan het succes van je autoverkoopactiviteiten. Schrijf je vandaag nog in en perfectioneer je taxatievaardigheden voor een nog succesvollere carrière in de automotive industrie!

 

Meer weten over de do’s en dont’s van het praktisch taxeren? Neem dan snel een kijkje op www.educam.be/nl/rendement-verbeteren-met-tweedehands of mail naar info@educam.be.