MINO

Ontdek zelf de auto van de toekomst!

Wat is STEM?

STEM is een internationaal letterwoord dat staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Het letterwoord STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics

STEM is een waaier aan uiteenlopende disciplines: 

  • Waarin over heel de wereld onderzoek wordt gedaan door wetenschappers, ingenieurs ... die de grenzen van onze kennis verleggen, elke dag 

  • Waarin over de hele wereld onderwijs gegeven wordt door gemotiveerde onderwijzers, leerkrachten, professoren en levenslang-leren-instructeurs, die elke dag jonge (en andere) mensen verwonderen en motiveren voor die vakgebieden 

  • Waarvan de kennis en kunde gebruikt wordt door mensen over heel de wereld, in hun werk, in hun hobby of gewoon in het dagelijks leven 

STEM en automotive?

Met de start van schooljaar 2021-2022 zal EDUCAM mee aan de kar trekken van de STEM-opleidingen in Vlaanderen. De automotivesector maakt een enorme evolutie door, zowel op technologisch als op organisatorisch vlak. De auto van 2030 zal niet meer die van vandaag zijn, wat uiteraard betekent dat ook de garages en carrosseriebedrijven een hele metamorfose zullen ondergaan om de wagen van de toekomst de beste zorgen te kunnen blijven geven. 

Elektrificatie, autonoom rijden, een koolstofvrije mobiliteit, spuitvrij uitdeuken en een diversiteit aan mobiliteitsmiddelen zullen het gezicht bepalen van onze sector in de nabije toekomst. Op deze evolutie willen we de jongeren voorbereiden. 

STEM en MINO?

Hoe ziet mobiliteit en het transportmiddel van de toekomst eruit? 

Met deze vraag willen we de jongeren van de eerste graad van het secundair onderwijs tijdens de les onderzoekend aan de slag laten gaan. Om de futuristische kijk op transportmiddelen mogelijk te maken, moet aangepaste technologie voorhanden zijn.  

Wat zien we nu al aan de auto's dat dit helpt mogelijk maken? 

Auto’s hebben nu al automatische systemen die ongevallen beperken en de veiligheid verhogen. Welke technologie gaat hierachter schuil en hoe werkt het? Met de conceptcar MINO kunnen jongeren dit op hun maat ontdekken

MINO-technisch! 

MINO is een concept samengesteld in opdracht van EDUCAM specifiek voor dit project. Het is een schaalmodel van een Jeep van fabrikant Makeblock, verdeeld in België door Rato-Education. 

De carrosserie is een open constructie en de technologische componenten zijn modulair en aanstuurbaar door een processor gebaseerd op Arduino. De grafische programmeeromgeving is Makeblock5. 

MINO - leermiddelen

Mino is niet enkel een conceptcar, het is een totaaloplossing voor de scholen! 

Als leraar hoef je geen bang te hebben om ermee aan de slag te gaan. Elke lesgever kan kosteloos en laagdrempelig een opleiding volgen om MINO in te zetten in zijn lessen.

Er worden lesbundels ontwikkeld voor zowel de A-stroom als de B-stroom. Wat de mogelijke bovenbouw van de school ook is, MINO is STEM-breed en behelst naast het verkennen van nieuwe technologieën ook kijken naar de toekomst op het vlak van mobiliteit: zero accidents, zero emission en zero ownership. Dit alles wordt ondersteund met didactische filmpjes die de jongeren inzicht geven in de wereld van de automotive.

Scholen kunnen een set (10 stuks) van deze auto’s tegen een minimumprijs (€100,00) lenen met bijbehorende leerlingencursus en handleiding voor de lesgever. Alles zit in een grote doos, klaar om naar de klas te gaan.

Wanneer de set in de school is, kan je maximum 3 weken met zoveel klassen aan de slag als je zelf wilt! De sets kunnen afgehaald worden of naar de school gebracht.

We hebben voor jou de bundels ter inzage. Kopieer ze dus niet, maar schrijf je in voor de navorming en bestel de bundels en de MINO bij de academies. 

MINO bundelt expertise 

EDUCAM is als loopbaanfonds en kenniscentrum marktleider in het opleiden van (toekomstige) werknemers in de automobielsector. EDUCAM heeft exclusiviteitscontracten als opleider voor heel wat merken in Europa. Leerlingen in de studierichtingen 'auto' en hun leraars kunnen in de moderne en volledig uitgeruste trainingscentra hun competenties versterken. 

Together we know how is het motto van EDUCAM en daarom hebben we gezocht naar organisaties met een evenwaardige expertise maar op het vlak van STEM-educatie en kinderen/jongeren. We vonden dit in de samenwerking met de PXL STEM Academy, de VIVES Techniekacademie en de WIWETER van Thomas More.

Zij ontwikkelden op vraag van EDUCAM het MINO-lesmateriaal en verzekeren de leraars van een kwaliteitsvolle opleiding en training om met MINO aan de slag te gaan.

MINO, ook in jouw buurt 

Naast de opleiding, zal de distributie van de sets ook gebeuren via deze academies. Zij kennen de scholen in de regio en de scholen kennen hen en dit netwerk zal bijdragen tot een laagdrempelige aanpak voor de scholen. 

Wil je meer weten over dit uniek lesconcept, wil je een opleiding volgen of wil je in de klas aan de slag met MINO, neem contact op met: