MINO, of hoe (auto)technologie integreren in het STEM-curriculum van de 1ste graad

Zelfrijdende, klimaatneutrale voertuigen. Toekomstmuziek? Misschien wel, maar vandaag al volgen de technologische ontwikkelingen in de voertuigsector (maar ook daarbuiten) elkaar in sneltempo op. Moderne wagens, uitgerust met heel wat veiligheids- en rijhulpsystemen, lijken meer en meer op rijdende computers. En dat zal in de toekomst niet anders zijn. De sector heeft dus nood aan andere profielen met tal van nieuwe technische competenties. Daarom is het belangrijk dat jongeren op school al vroeg in aanraking komen met dergelijke technologie. Maar hoe kan je hun interesse op een boeiende manier opwekken en stimuleren?

MINO: de toekomst is nu

Dat was het uitgangspunt voor MINO, een uniek lespakket om jongeren uit de 1ste graad van het secundair onderwijs warm te maken voor technologie en hen te doen nadenken over de mobiliteit en de auto van morgen. Het lesmateriaal is overigens STEM-breed en past volledig in het curriculum van de leerlingen. Met deze lesinhouden kunnen de leerlingen de eindtermen behalen.

Gezien de doelgroep (12- tot 14-jarigen) ging EDUCAM een samenwerking aan met PXL STEM-Academy, Thomas More WiWeTeR en de VIVES-techniekacademie, drie STEM-academies in Vlaanderen die de nodige expertise hebben op het vlak van STEM-educatie voor kinderen en jongeren. Naast de ontwikkeling van het MINO-lesmateriaal staan zij ook in voor de kwaliteitsvolle opleiding en training van leerkrachten én het beheer van de uitleendienst van het didactisch materiaal.

MINO = een multimediaal totaalproject met:

  •     een minatuurauto/concept car
  •     een lesbundel voor de leerlingen
  •     projectfiches voor differentiatie in de klas
  •     een werkbundel en professionalisering voor leerkrachten
  •     didactische, ondersteunende online video’s

 

Totaalpakket voor scholen

De eye-catcher van MINO is ongetwijfeld de miniatuurauto: een schaalmodel van een Jeep, met een open carrosserie en modulaire technologische componenten, aangestuurd door een processor. MINO is geen robot, maar een concept car, een computer op wielen.

Daarnaast bevat het pakket gratis software en lesmateriaal dat inhoudelijk is afgestemd op de 1ste graad van het secundair onderwijs (A- en B-stroom). Het lesmateriaal is uitgewerkt volgens de nieuwe eindtermen, met een focus op STEM, computationeel denken en toekomstgerichte vaardigheden. De kracht van dit didactische concept is dat het de eigen inbreng en creativiteit van de jongeren stimuleert door middel van onderzoeksopdrachten waarin onderzoekend en verkennend leren centraal staan.

Doordat EDUCAM het grootste deel van de kosten op zich neemt, kunnen scholen met een minimum aan kosten beschikken over het nodige lesmateriaal en de didactische uitrusting.

De troeven van MINO:

  • Lesmateriaal ontwikkeld met en door 3 STEM-academies en getest bij jongeren en lesgevers
  • Kosteloze navorming voor leerkrachten voor juist gebruik didactisch materiaal
  • Gratis cursusmateriaal en 3 weken lang 10 miniatuurauto’s in je klas voor 100€
  • Supercoole doe-tool: stimuleert onderzoekend en verkennend leren bij 12- tot 14-jarigen
 
Geef jij techniek en/of STEM aan leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs?
Ben jij op zoek naar lesmateriaal dat hen blijvend kan boeien?

 

Ontdek de praktische info en ga in jouw klas met MINO aan de slag!