“Carrosserie Masters”: wie is een kei in koetswerktechniek?

Welke leerling is de beste plaatwerker en wie heeft de beste skills in het spuiten/lakken van koetswerk? Dat is het uitgangspunt van de “Carrosserie Masters”, een wedstrijd voor jongeren tot 25 jaar die een carrosserieopleiding volgen op school of in een opleidingscentrum. De bedoeling van dit initiatief van sectorfederatie Febelcar is de opleiding en het beroep van carrosseriehersteller te promoten. EDUCAM en andere partners uit de sector staan in voor de inhoudelijke invulling, praktische organisatie en logistieke ondersteuning. 

Koetswerkhersteller in de kijker

Met de “Carrosserie Masters” wil Febelcar de sector ondersteunen door in te zetten op de instroom van goed opgeleide koetswerkherstellers. De leerlingen van vandaag zijn immers de werknemers van morgen. Vandaar de focus op jongeren tot 25 jaar die in de laatste jaren van hun carrosserie opleiding zijn.

De bedoeling van de wedstrijd is om het beroep te promoten bij jongeren en hun ouders, de jongeren in opleiding extra te motiveren en uit te dagen, en de scholen te ondersteunen in het uitbouwen van de competenties van de jongeren.

Carrossiers gezocht

Deze extra aandacht voor het vak van koetswerkhersteller is nodig want de sector kampt met een nijpend tekort aan carrosserietechnici. Nochtans, wie na een aanrijding de carrosserieschade aan zijn wagen laat herstellen weet het maar al te goed: een goede koetswerkhersteller is goud waard. Toch kampt de sector met een nijpend tekort aan koetswerkherstellers. Eén van de oorzaken hiervoor is het negatieve imago waarmee zowel het beroep als de opleiding te kampen hebben. Weinig jongeren beginnen nog aan een carrosserieopleiding en wie de opleiding gevolgd heeft, kiest vaak voor een andere carrière. Onterecht, want de opleiding biedt behoorlijk wat werkzekerheid gezien de enorme vraag op de arbeidsmarkt. Anderzijds is het beroep is op het vlak van de gebruikte technieken, werkomstandigheden en veiligheid niet meer te vergelijken met pakweg 10 of 20 jaar geleden.

Toekomstige werknemers cruciaal voor de sector

Voor de praktische organisatie en logistieke ondersteuning van de wedstrijd heeft Febelcar een beroep gedaan op een aantal professionele partners uit de sector, waaronder EDUCAM. “Als kennis- en opleidingsplatform voor de automotive sector zetten wij al jaren in op de instroom van toekomstige werknemers en werken we nauw samen met het onderwijsveld”, zegt Hans Joseph, Directeur Training bij EDUCAM. “Vandaar dat we ook meteen onze schouders onder dit initiatief hebben gezet. We weten dat het moeilijk is om de juiste profielen aan te trekken en willen de sector dan ook zo veel mogelijk mee ondersteunen. Voor dit initiatief hebben wij gezorgd voor de inhoudelijke invulling van de verschillende wedstrijdonderdelen: de zelfevaluatietool, het werkstuk, de vooropleiding en de vragen en opdrachten voor de finale.”

Intussen is de eerste editie van de “Carrosserie Masters” al volop aan de gang.  Op 16 mei 2023 zullen de finales plaatsvinden, één finale per landsgedeelte. Voor Vlaanderen gebeurt dat in het EDUCAM-opleidingscentrum van Lokeren. De finale voor Wallonië gaat door in het opleidingscentrum in Luik. Zowel In Vlaanderen als in Wallonië zullen 8 teams strijden voor de prijzen. Per landsgedeelte worden er 4 prijzen uitgereikt:

  • beste spuiter
  • beste plaatwerker
  • beste school of opleidingscentrum
  • beste werkstuk

Uiteraard houden we jullie op de hoogte over de winnaars!

Op www.carrosseriemasters.be vind je alle informatie over deze wedstrijd.