Zo ga je dat moeilijke gesprek aan

‘Nu heb ik het weer niet durven zeggen.’ Ga je ook wel eens met dat gevoel naar huis? Omdat je een probleem in het team wil aankaarten, of het gedrag van een collega. Of omdat je eigenlijk nee had willen zeggen, maar er toch weer ‘geen probleem!’ uit je mond kwam. 

Blijf er niet mee rondlopen. Deze tips helpen je een moeilijk onderwerp aan te snijden.

  1. Verzamel voorbeelden
    Niet ‘We verzuipen in het werk’ maar ‘Vorige week ben ik op maandag, dinsdag en donderdag twee uur langer gebleven.’ Zorg dat je een lijstje klaar hebt, en hou het zakelijk. 
  2. Spreek vanuit jezelf
    De aanval werkt meestal niet. Vertel waar jij je goed bij zou voelen. Ik-boodschappen dus. 
  3. Wil je nee zeggen tegen een collega?
    Vecht dan tegen de aandrang om excuses en argumenten te bedenken. Hou het bij ‘nee, dat zal jammer genoeg niet lukken’. Want als je zegt dat je drie vergaderingen hebt vandaag, dan antwoordt hij misschien dat je het ook morgen kan doen. 
  4. Nee zeggen tegen je baas is moeilijker
    Want je wil natuurlijk wel je job houden. Kan je die extra taak er echt niet bijnemen zonder heel veel stress? Zeg dan eerlijk dat het moeilijk wordt, maar voeg meteen toe wat er wel kan. Misschien kan de deadline een paar dagen later? Zie je het wel zitten als je hulp krijgt? Of kan er een van jouw taken doorgeschoven worden?  
  5. Verduidelijk, op een rustige manier, de gevolgen
    Als je deze taak erbij neemt, dan zal je wel vandaag die vergadering missen. Of als jullie deze deadline aanhouden, dan zal de motivatie van het team verder zakken. Pas wel op hoe je dat formuleert: niet als een dreigement, maar als een bezorgdheid. 
  6. Het is nooit te laat
    Soms bedenk je pas later wat je had willen zeggen. Knoop dan gerust opnieuw het gesprek aan. ‘Ik heb nog even nagedacht over wat je daarnet vroeg…’. 

Hopelijk helpen deze tips je om dat moeilijke gesprek vlot te laten verlopen. En denk je nadien: waarom had ik dit niet eerder gedaan?