EV-laadtechnologie: inspelen op reële sectorvraag

‘EV-laadtechnologie’: dat is de eerste module uit een technisch traject over de werking van elektrische voertuigen, waarmee EDUCAM inspeelt op de groeiende vraag uit de sector naar meer kennis over de technologie achter de elektrische auto.

Vertrouwd raken met nieuwe technologie

“Er rijden almaar meer elektrische voertuigen (EV’s) op onze wegen en dus stijgt ook hun aandeel in de onderhouds- en herstelateliers van garages”, zegt Dimitri Van der Wilt, Technical Development Coordinator bij EDUCAM. “Technici mogen dan al vertrouwd zijn met de werking van een klassieke verbrandingsmotor, voor hen is de elektrische auto relatief nieuwe materie. Uit contacten met de sector en vragen van deelnemers aan onze HEV-veiligheidsopleidingen, hebben we gemerkt dat ze meer willen weten over de werking van een EV. Ze hebben niet altijd de nodige kennis om technische problemen correct te analyseren en op te lossen, wat vaak leidt tot lange hersteltijden of onderdelen die onterecht vervangen worden”.

In de eendaagse open sessie met de opleiding ‘EV-laadtechnologie’ leren technici alle ins en outs van de laadtechnologie, van de stekker over de laadkabel tot de batterij. De bedoeling is dat technici met deze kennis diagnoses van de volledige laadkring kunnen stellen en zo de oorzaak van problemen sneller en correcter kunnen lokaliseren en oplossen. Deze training richt zich tot technici die al de nodige ervaring met diagnosetechnieken hebben en in het bezit van een HEV2-veiligheidscertificaat zijn.

Meer technische kennis, betere diagnose, juiste oplossing

Deze nieuwe opleiding gaat begin volgend jaar van start en is de eerste module uit een technisch traject dat EDUCAM heeft ontwikkeld naast de bestaande elektro- en certificerende HEV-opleidingen. In een latere fase komen er nog twee modules bij, respectievelijk over de hogespanningsbaterij en het thermomanagement. Zo kunnen technici op termijn de module kiezen die het best aansluit bij hun dagelijkse activiteiten op de werkvloer.

Met deze nieuwe opleidingen ondersteunt EDUCAM autobedrijven in de vele uitdagingen van de elektrificering van het wagenpark. Technici met een uitgebreide kennis van de technologie achter de elektrische auto kunnen de oorzaak van technische defecten en problemen detecteren en naar behoren herstellen. EDUCAM werkt ook aan een opleiding, eveneens technisch van inslag, maar dan specifiek gericht op onthaal- en verkoopmedewerkers. Ook voor de eindklant is de elektrische auto tenslotte een nieuw gegeven. Als klanten over de hele lijn – onthaal, sales, aftersales – hun vele vragen beantwoord zien en kunnen rekenen op een snelle, goedkopere en efficiënte service, zal dat hun vertrouwen en tevredenheid alleen maar doen toenemen.

Een vraag? Meer info?

Meer weten over deze opleiding? Mail naar info@educam.be.